Baia Mare – Mic ghid turistic

Începând cu luna mai, Baia Mare preia titlul de Capitala Tineretului din România.

Tot luna viitoare, mai exact în perioada 10-13 mai, la Baia Mare va avea loc o conferință dedicată tuturor studenților din țară. Conferința XGEN Next 100 este organizată de către Facultatea de Științe din localitate și se bucură de sprijinul larg oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Dat fiind faptul că vom fi vizitați de mulți tineri în următoarea perioadă, ne-am decis să concepem un mic ghid care cuprinde ce are mai bun de oferit orașul nostru.

Dacă vrei să bei o cafea bună, poți alege dintre:

Place – o cafenea elegantă, aflată într-o zonă ultra centrală, pentru care clientul este mereu pe primul loc.

Pressco – cafeneaua care se laudă cu boabele de cafea de cea mai înaltă calitate, clienții de aici beneficiind de un confort rafinat.

Granitta Cafe – locație superbă în care poți savura gustul autentic de cafea.

Dacă dorești să vezi obiectivele turistice cu care ne lăudăm, trebuie să bifezi:

Turnul Ștefan

Istoria orașului Baia Mare este strâns legată de familia lui Iancu de Hunedoara. În secolul al XV-lea, domnitorul a primit în proprietate întreaga regiune și a decis să ridice în oraș o biserică cu hramul Sfântului Ștefan. Din acea clădire, astăzi a mai rămas doar un turn clopotniță care a devenit un adevărat simbol al orașului Baia Mare. Turnul Ștefan, după cum este cunoscut, se află în apropiere de centrul medieval al orașului și este una dintre cele mai vechi clădiri din Baia Mare. De asemenea, este și locul perfect de unde poți admira întregul oraș. Turnul înalt de 45 de metri oferă panorame superbe.

Muzeul de Mineralogie

Cu o istorie strâns legată de activitățile de minerit, nu este de mirare că Baia Mare se mândrește cu singurul muzeu de mineralogie din România. Acest muzeu cuprinde peste 16.000 de eșantioane minerale, multe dintre ele fiind rare sau chiar unicat. Toate eșantioanele provin din zăcămintele din Baia Mare, Muzeul de Mineralogie fiind și cel mai mare muzeu regional din Europa. Tot aici vei putea admira diferite roci, fosile și alte artefacte, ce oferă o imagine completă asupra caracteristicilor geologice ale zonei.

Bastionul Măcelarilor

Aflat în Piața Izvoarelor din Baia Mare, Turnul Măcelarilor este ultimul rămas din cele șapte turnuri medievale din vechea fortificație a orașului. Construit în secolul al XV-lea, acest bastion este cunoscut și sub numele de Turnul Munițiilor pentru că aici se depozitau armele și praful de pușcă în acea perioadă. De asemenea, breasla măcelarilor, cea mai puternică din Baia Mare, avea datoria de a folosi acest turn în cazul unui atac. De această clădire sobră se leagă o serie de legende. Cea mai populară spune că de aici s-a tras glonțul care l-a omorât pe haiducul Pintea Viteazul.

Piața Libertății

Baia Mare se mândrește și cu o serie de clădiri vechi, de o frumusețe rară. Centrul istoric al orașului se află în Piața Libertății, unde poți admira peste 20 de edificii medievale gotice. Piața Libertății a fost centrul acestui oraș încă din Evul Mediu, când purta numele de Circulus flori. Aici s-au construit principalele clădiri din cetate, multe dintre ele dăinuind până în ziua de azi. Printre cele mai interesante se numără Casa Elisabeta, construită de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea, ca parte vechiului castel medieval. La fel de interesant este și Hanul Vulturul Negru, ce datează din secolul al XVIII-lea și care de-a lungul timpului a fost și clădirea primăriei, dar și a judecătoriei. Piața Libertății și străduțele din jur sunt un adevărat muzeu în aer liber așa că asigură-te că ai suficient timp pentru a te plimba în liniște pe aleile cochete

Planetariul și Observatorul Astronomic

Cel mai interesant obiectiv turistic din Baia Mare este, fără îndoială, Planetariul. Este prima instituție de acest fel din România și unică în partea de nord a țării. Înființat în 1969, Planetariul a fost modernizat recent cu echipamente de ultimă generație, oferind astfel o experiență de neuitat pasionaților de astronomie. Aici, curioșii pot admira simularea unui cer înstelat cu peste 7.000 de stele, instalată pe cupola uriașă a planetariului, dar și diferite prezentări, simulări, expoziții și demonstrații ale unor evenimente astronomice importante. Planetariul din Baia Mare poate fi vizitat de marți până duminică între orele 9 și 15, prețul unui bilet întreg fiind de 8 lei.

Pentru că în orice oraș sunt importante cluburile și pub-urile, nici Baia Mare nu se lasă mai prejos:

Log Out – poziționat în centrul vechi al orașului, Log Out este un pub original din toate punctele de vedere, având o ofertă extrem de diversă. Localul se laudă cu petreceri, concerte, distracție la cote maxime și mâncare deosebit de bună.

Route 66 – Vine cu un concept nou, un pub în care se ascultă clasic-rock, cu evenimente live la sfârșit de săptămână. Este, de asemenea, un loc intim în care poți să te retragi cu prietenii la o bere bună.


Office Pub – Aproape de Facultatea de Științe din Baia Mare, localul se bucură de prezența a sute de studenți zilnic.

Te așteptăm cu drag!

Autor: Andrei Buda

Editor: Robert Bandi

Foto: Adevarul.ro | Daniel Chindea