Interviu | Unul dintre cei mai buni IT-iști din Maramureș și speacker la X GEN

Î: În Maramureș sunteți cunoscut ca și unul dintre cei mai buni IT-iști, care au fost pașii pentru a ajunge la acest statut?

R: În primul rând trebuie să faceți cu pasiune ceea ce faceți. Poate sună a clișeu dar dacă pasiunea este cea care va dictează direcția, consider ca 50% din ceea ce v-ați propus este realizat. Am trecut prin multe etape pe parcursul carierei și toate au contribuit la formarea mea profesională. Prima etapă a fost cea de automatist, ulterior am schimbat aria de interes și am trecut la rețele de calculatoare, servere de aplicații și sisteme de operare. A urmat oarecum natural trecerea la servere de baze de date și aplicații de tip ERP (Enterprise Resource Planning). În acest moment conduc o echipă de dezvoltatori români, americani si indieni, care produc aplicații necesare în cadrul companiei dar si software pentru comercializare în industria aeronautică. Nu există o rețetă magica a succesului, dar pasiunea si perseverența vă vor ajuta sa deveniți ceea ce doriți.

Î: Considerați că programa din universitățiile de profil și activitatea pe care o desfășoară sudenții în mediul academic  sunt suficiente pentru ca un individ să performeze în IT?

R: În ultimii ani am constat o dezvoltare a programei și a activitații anumitor universitați, din păcate nu este universal valabilă aceasta afirmație. Consider că programele de internship sunt extrem de benefice, pentru adăugarea de valoare la cunostințele acumulate pe perioada studiilor. Vă vor aduce mai aproape de realitatea din piața si de nevoile explicite ale companiilor.

Î: Care e cea mai importantă realizare a dumneavoastră în acest domeniu?

R: Din perspectiva mea, cea mai mare realizare este ca reusesc sa conduc o echipă de analisti de business, project manageri, team leaderi și dezvoltatori de pe trei continente și sa avem rezultate remarcabile. Ne adresam unui domeniu extrem de dinamic, aeronautica si reusim sa facem fată provocarilor lui.

Î:Am aflat că sunteți speaker la Conferința XGEN, organizată de Facultatea de Științe, considerați ca fiind benefice astfel de evenimente în rândul studenților?

R: Extrem de benefice, evenimentele de acest tip ajută studenții sa interactioneze cu multi pasionați din același domeniu și să iși dezvolte capabilitațile de comunicare si tehnice.

Î: Ați participat în anii studenției la conferințe-concurs de genul?

R: Din păcate nu am avut această ocazie. Consider ca studenții care au posibilitatea de a participa la aceste sesiuni acumulează foarte mult pe perioada desfașurării lor.

Î:Care credeți că sunt abilitățile de bază pe care trebuie să le aibă un om pentru a preforma în IT?

R: Pasiunea, rezolvarea problemelor, autodidact, comunicarea și nu în ultimul rând abilitațile tehnice.

Î: Dacă nu ați activa în IT, ce carieră credeți că vi s-ar potrivi?

R: Consider ca ingineria si robotica ar fi direcțiile în care aș putea activa.

Î: La final, vă rugăm să le transmiteți un scurt mesaj studenților care participă la Conferința XGEN.

R: Stabiliți clar domeniile si secțiunile care vă plac, schimbați direcția dacă considerați ca este abordarea greșită. Să nu vă fie frică sa greșiți, invățați din greșeli și adăugațile la experiența voastră.   Baftă multă la toate sesiunile la care participați și Distracție!!!