Inactivarea microorganismelor din laptele de ovine prin presiuni înalte

S-a studiat inactivarea microorganismelor: Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Listeria innocua, Staphylococcus aureus și Lactobacillus helveticus cu ajutorul presiunii înalte. Acestea au fost inoculate în soluție Ringer și în lapte de ovine cu conținut de grăsime de 0, 6 și 50% pentru a se observa efectul baroprotector al conținutului de grăsime prin inactivarea microorganismelor. Tratamentele de pasteurizare au constat în combinații de presiune (100-500 MPa) și temperatură (4, 25 și 50° C) timp de 15 minute. Inactivarea la presiuni înalte a fost mai mare la Pseudomonas fluorescente, iar mai scăzută la Staphylococcus aureus. Presurizarea la temperaturi scăzute a produs o inactivare mai mare la P. fluorescens, List. innocua, și Lb. helveticus, în timp ce la E. coli și S. aureus au fost opuse. Laptele de ovine în sine (0% grăsime) a prezentat efect baroprotector asupra tuturor microorganismelor, dar procentul de grăsimi (6 și 50%) nu a prezentat o evoluție progresivă în toate condițiile de presurizare sau pentru toate microorganismele.

pode-melinda-daiana-ipa4